Το “Δίκτυο Φορέων Ψυχικής Υγείας και Επανένταξης” θέτει ως σκοπό τη σωστή ενημέρωση, παραπομπή και δικτύωση των πολιτών με φορείς ψυχικής υγείας, πρόνοιας, κοινωνικής και εργασιακής αποκατάστασης που χρειάζονται. Παράλληλα, στοχεύει στη διασύνδεση των υπηρεσιών μεταξύ τους προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στην εξυπηρέτηση των πολιτών, ενώ επενδύει και στην επιμόρφωση των εταίρων ώστε να ανταποκρίνονται στην πολυπλοκότητα των σύγχρονων αναγκών. Η δράση αναπτύσσεται στο πλαίσιο του έργου «Δεσμοί: Ενδυνάμωση & Δικτύωση Φορέων Ψυχικής Υγείας για Βελτίωση Υπηρεσιών στην Κοινότητα».
Η πρωτοβουλία ανήκει στην Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (ΕΚΨΥ & ΨΥ) που υλοποιεί το πρόγραμμα σε συνεργασία με τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων (Κ.Σ.Δ.Ε.Ο) - «ΕΔΡΑ», την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΑΚΤΑΙΑ, την Πανελλαδική Ένωση για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Επανένταξη (ΠΕΨΑΕΕ) και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης (Π.Ο.Κοι.Σ.Π.Ε.).Το πρόγραμμα στηρίζεται στο μοντέλο λειτουργίας του Δικτύου «Ακεσώ» που αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το Μάρτιο του 2010 στο νομό Φωκίδας αποτελώντας μια καινοτόμο υπηρεσία για τα ελληνικά δεδομένα. Το Δίκτυο έθεσε ως βασικό στόχο να έρθει ο πολίτης σε επαφή με τον φορέα υγείας που χρειάζεται, να διευκολυνθεί ο συνεργαζόμενος φορέας μέσω της συνέργειας άλλων «συγγενών» φορέων, καθώς και να καταγραφούν και να αναδειχθούν οι ανάγκες υγείας του πληθυσμού και τα κενά στην παροχή υπηρεσιών υγείας σε τοπικό επίπεδο. Σήμερα διανύει τον 6οχρόνο λειτουργίας του. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το Δίκτυο «Ακεσώ» στο ιστολόγιο http://diktyoakeso.blogspot.gr/
Η βασική ιδέα γεννήθηκε λόγω της σημαντικής καθυστέρησης στη σχεδιασμένη από τη δεκαετία του ’90 τομεοποίηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας (Πρόγραμμα ΨΥΧΑΡΓΩΣ, Ν. 2716/ 1999) που έχει ως αποτέλεσμα την προβληματική εξυπηρέτηση του πολίτη, όταν χρειάζεται να ενημερωθεί για τις διαθέσιμες υπηρεσίες στην περιοχή του σχετικά με την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας, αποκατάστασης, εργασιακής και κοινωνικής (επαν)ένταξης και κοινωνικής επιχειρηματικότητας κα. Παράλληλα, οι εταίροι του έργου με σημαντική εμπειρία στο χώρο της ψυχικής υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας και αποκατάστασης -σε μια εποχή που προσπαθούμε να απαντήσουμε σε ολοένα και μεγαλύτερες ανάγκες ευπαθών ομάδων- αναγνωρίσαμε ως απόλυτη προτεραιότητα την ανάγκη για ανάπτυξη των ικανοτήτων μας σε θέματα ορθής διακυβέρνησης όσον αφορά στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας.
Ποιος είναι ο σκοπός του έργου
Σκοπός του έργου είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη δομών και ικανοτήτων σε ένα δίκτυο ΜΚΟ παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας, με στόχο πάντα την αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες. Οι κύριες δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση είναι: