Η ΕΚΨ & ΨΥ Αλεξανδρούπολης στο 2551.gr

Το 2551.gr συνάντησε την Άννα Τσιακίρη, ψυχολόγο PhD για να μας μιλήσει για την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και

Ψυχικής Υγείας στο Νομό Έβρου αλλά και για τη νέα υπηρεσία που ξεκίνησε να λειτουργεί, το Κέντρο Ενημέρωσης Πολιτών για Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικής – Εργασιακής Επανένταξης.

Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας προσφέρει τις υπηρεσίες στους νομούς Έβρου και Ροδόπης εδώ και 25 χρόνια. Ποια είναι η νέα υπηρεσία που προσφέρει;

Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας δραστηριοποιείται στην περιοχή του Έβρου και της Ροδόπης από το 1986 παρέχοντας δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας στον πληθυσμό. Οι βασικές της υπηρεσίες είναι η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας (θεραπευτική ομάδα με ψυχίατρο, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και νοσηλευτή, η οποία επισκέπτεται επιμέρους γεωγραφικές περιοχές των δύο νομών παρέχοντας υπηρεσίες ψυχικής υγείας) και οι Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (οικοτροφεία και προστατευμένα διαμερίσματα – χώροι φιλοξενίας και ολοκληρωμένης φροντίδας ατόμων με χρόνιες ψυχιατρικές διαταραχές, πρόγραμμα προ-επαγγελματικής και επαγγελματικής κατάρτισης σε αγροτικές καλλιέργειες).

Από το Δεκέμβριο του 2015 έχει ξεκινήσει η λειτουργία μίας νέας υπηρεσίας, του Κέντρου Ενημέρωσης Πολιτών για Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας Πρόνοιας & Κοινωνικής-Εργασιακής Επανένταξης, με κύριο στόχο να διευκολύνει τον πολίτη που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα ψυχοκοινωνικού, κυρίως, χαρακτήρα να φτάσει γρήγορα και χωρίς κόπο στην υπηρεσία που μπορεί να τον βοηθήσει.

Το Κέντρο λειτουργεί μέσω τηλεφωνικής γραμμής, στο 25510-38178, καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 10:00-14:00. Επίσης, δέχεται αιτήματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στο kentro.enhmerwshs@gmail.com.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα αυτή και ποιες ανάγκες έρχεται να καλύψει η νέα υπηρεσία;

Η βασική ιδέα για τη δημιουργία του Κέντρου προέκυψε από την ανάγκη ενημέρωσης του κοινού για τις υπάρχουσες υπηρεσίες στο χώρο της Υγείας, της Πρόνοιας και της Κοινωνικής – Εργασιακής Επανένταξης. Η κάθε υπηρεσία αφιερώνει χρόνο στη δημοσιοποίηση του έργου της, αλλά η πληροφορία αυτή δε φτάνει απαραίτητα στους ενδιαφερόμενους όποτε τη χρειάζονται. Αισθανθήκαμε, λοιπόν, ότι έλειπε ένας σύνδεσμος, ένας κρίκος στην αλυσίδα της πληροφόρησης των πολιτών και της άμεσης διασύνδεσης τους με τις κατάλληλες υπηρεσίες.

Έτσι, βασικός σκοπός του Κέντρου αυτού είναι η σωστή ενημέρωση και δικτύωση των πολιτών με τους φορείς ψυχικής υγείας, πρόνοιας, κοινωνικής και εργασιακής αποκατάστασης της περιοχής. Ένας επιπλέον στόχος του είναι και η ενθάρρυνση της διασύνδεσης και συνεργασίας των υπηρεσιών μεταξύ τους, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που μπορεί να υπάρχουν στην εξυπηρέτηση του πολίτη.

Το έργο αυτό εντάσσεται σε κάποιο ευρύτερο Πρόγραμμα;

Η νέα τηλεφωνική υπηρεσία λειτουργεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Δίκτυο Φορέων Ψυχικής Υγείας και Επανένταξης» που υλοποιείται από την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας σε συνεργασία με τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων (Κ.Σ.Δ.Ε.Ο) – «ΕΔΡΑ», την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΑΚΤΑΙΑ, την Πανελλαδική Ένωση για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Επανένταξη (ΠΕΨΑΕΕ) και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης (Π.Ο.Κοι.Σ.Π.Ε.).

Η δράση αναπτύσσεται στο πλαίσιο του έργου «Δεσμοί: Ενδυνάμωση & Δικτύωση Φορέων Ψυχικής Υγείας για Βελτίωση Υπηρεσιών στην Κοινότητα». 

Το έργο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants, ενώ διαχειριστής της επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Σε ποιες περιοχές λειτουργούν αυτήν τη στιγμή Κέντρα Ενημέρωσης Πολιτών για Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας Πρόνοιας & Κοινωνικής – Εργασιακής Επανένταξης;

Κέντρα Ενημέρωσης Πολιτών για Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας Πρόνοιας & Κοινωνικής- Εργασιακής Επανένταξης, εκτός από την περιοχή της Αλεξανδρούπολης, λειτουργούν στη Λαμία, σε περιοχές της Αττικής, στην Κάλυμνο, στην Κω και στην Κάρπαθο. Η Π.Ο.Κοι.Σ.Π.Ε. παρέχει τεχνογνωσία σχετικά με εργασιακή ένταξη και αποκατάσταση ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Πώς μπορεί να απευθυνθεί κάποιος στο Κέντρο Ενημέρωσης και ποιες ενέργειες ακολουθούν για τη διευθέτηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι πολίτες;

Όποιος αντιμετωπίζει δυσκολίες και δε γνωρίζει σε ποια υπηρεσία μπορεί να απευθυνθεί, προκειμένου να βρει λύση στο πρόβλημά του, μπορεί να τηλεφωνήσει στο 25510-38178 ή να στείλει e-mail στο kentro.enhmerwshs@gmail.com.

Ο εκπρόσωπος της ομάδας επαγγελματιών του Κέντρου θα δώσει στον ενδιαφερόμενο τις πληροφορίες που χρειάζεται, θα του συστήσει την κατάλληλη υπηρεσία και θα τον κατευθύνει σχετικά με τις διαδικασίες που απαιτούνται. Όταν χρειάζεται, μπορεί να υπάρχει συνέχεια στην επικοινωνία, ώστε να δοθεί επιπλέον καθοδήγηση και να είναι όσο το δυνατόν πιο σφαιρική και αποτελεσματική η εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων.

Ποιοι μας υποστηρίζουν

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το  Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.  

 

Χρηματοδότες έργου Δεσμοί